Nejde o žádnou loterii, ale důmyslnou volbu, která se osvědčí už při prvním vaření, smažení nebo přípravě studené kuchyně pro hosty, jejichž chuťové pohárky patří k těm náročnějším. Když se řekne olivový olej, v dnešní době se jistě všem vybaví různé odrůdy, pestrobarevné lahve a také odlišná kvalita na trhu, která možná vrhá na tuto perlu oblasti Středozemního moře trochu stín. Ovšem, jak se dozvíme, zcela neoprávněně. Musíte si vybrat takový olej, jemuž právem náleží koruna králů a císařů, protože jinak bude aroma a chuť jen zlomkem toho, co zažívají každý den Italové a Španělé.
Stačí pár kapek a salát je hned jiný
Takže, jak vybrat dobrý olivový olej? Rad vám dáme k dobru hned několik, v první řadě sáhněte po lahvi s označením „extra panenský“ a ptejte se po aciditě. Pokud není ani uvedena, máte jasno, tohle je druhá liga! Když ale bude nižší než dvě desetiny procenta, máte tu čest s vynikajícím produktem, který skutečně potěší všechny smysly. Filtrovaný olivový olej z říjnové sklizně? To je opravdová delikatesa, na jakou se nezapomíná! Měli byste být informováni, odkud olivy pocházejí – neboť všeříkající „Směs olivových olejů z EU“ není zrovna dobrá vizitka, spíše šalamounské řešení prodejce, který nenabízí ani zdaleka první jakost, a přesto chce zaujmout…
Vyzkoušejte Casas de Hualdo, perlu Španělska, která nabídne hned několik různých odrůd. Vyladěný pro ty, kdož dávají přednost jemné chuti, ale i tam, kde je favoritem spíše pikantnost a opravdu velmi vydatné aroma. Španělská olivová farma je populární i u dětí, pro které má speciální produkt, určený právě jejich mlsným jazýčkům. A v čem je tajemství úspěchu takových produktů? Ale jistě, to vám můžeme snadno prozradit – je to velmi nízká acidita, tedy jinak řečeno kyselost. Pokud se podaří ji udržet v mezích, dostanete kvalitní olivový olej, to je zcela jasné – a právě zde nejde nad dvě desetiny procenta, což je číslo, které může směle konkurovat krétské nebo andaluské nejvyšší kvalitě!